Het dorp Sarangkot

Uitzicht21 Sarangkot klein

Sarangkot is een bergdorp gelegen in het midden van Nepal, nabij Pokhara, aan de voet van de Himalaya. Er wonen ongeveer 7000 mensen in 1400 huisjes.
De stichting Sarangkot werkt al meer dan 20 jaar aan verbetering van het leefklimaat van de inwoners van Sarangkot en omstreken. Vanuit een boeddhistisch humanistische visie en vanuit de vraag van de mensen zelf, zet de Stichting zich in voor goed onderwijs, schoon drinkwater en  een schone goede leefomgeving.

 

 

Doelstelling

MachhapuchhreOp 13 december in het jaar 2000, werd Stichting Sarangkot, gevestigd te Zutphen opgericht.Deze stichting is op boeddhistische grondslag gestoeld. Mededogen met alle levende wezens staat bij deze gedachte centraal. De stichting zet zich in voor mensen uit Sarangkot en omgeving, te Nepal. Hierbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk recht te doen aan de lokale cultuur en natuur.

De projecten richten zich op water, scholing, vuilnis en hygiƫne/gezondheid.

Met hulp van de stichting werd in 2005 de Nepalese partnerorganisatie, Changeable Sarangkot Society, in Sarangkot opgericht. Deze partnerorganisatie draagt projecten aan bij de stichting Sarangkot Zutphen voor financiĆ«le ondersteuning. Daarna volgde de partnerorganisatie in Pumdi Bumdi en de vrouwen-NGO van Sarangkot. Recentelijk werken we ook veel samen met de NGO National Leprosy Affected Welfare Association. Deze projecten richten zich op het lepradorp LIpikot vlakbij de hoofdstad Kathmandu.


Actueel beleidsplan

Onze huidige projecten richten zich voornamelijk op het Lepradorp Lipikot. Een dorp dat veel te lijden heeft gehad van de aardbeving van 2015 en nu weer door de coronacrisis. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het herstel- en herbouwproject van de huizen in het dorp. Deze huizen waren vernield door de aardbeving. Dit project is ernstig vertraagd als gevolg van de coronacrisis.
Recentelijk hebben we ook geholpen met primaire levensbehoeften, zoals voedsel, zeep etc.  Hierin kwam het dorp, waar ruim 40 gezinnen wonen, als gevolg van de coronacrisis ernstig in tekort. De verwachting is dat we dit jaar het dorp ook helpen met de herbouw van het door de aarbeving verwoeste toilet- en douchegebouw.

 

 

Aanvullende gegevens