Artikelindex

Augustus 2022: mails van Joost Poell vanuit Nepal aan de bestuursleden in Nederland

4 augustus 2022
Helaas moest ik de afspraak in Lipikot van vorige week dinsdag laten lopen. Ik heb de hele dag in bed gelegen, verlamd door de dhiarree. Voel me sinds een paar dagen weer helemaal ok. Het hele gezin is helaas aan de beurt geweest. Het is hier nu echt tropisch, warm en vochtig. Dus de kans was groot dat we ziek zouden worden.  Uiteraard heb ik een nieuwe afspraak met Tara gemaakt om naar Lipikot te gaan.  Ik ben gisteren teruggekomen uit Sarangkot. Opnieuw een bijzonder weerzien.
En hoe gaat dat dan in Sarangkot? Je loopt wat rond en praat eens met wat mensen

Motti Lal Timulsina, Panoramic view Hotel
Motti vertelde mij als eerste hoe de afgelopen drie jaar, als gevolg van Corona, zijn geweest. Nagenoeg geen Westerse toeristen. Gelukkig wel groepen Indiërs, toeristen uit Bangladesh en Nepalese toeristen. Een enkele bekende vaste klant uit de het Westen. Daarnaast is een verschuiving te zien van het toerisme in Sarangkot door de komst van grote hotels en de opening van de kabelbaan. Hij spreekt van Old Basaar en New Basaar. Het kleinschalige trekkingtoerisme wordt meer en meer verdrongen door het massatoerisme.
Er zijn een paar echte grote hotels nu, zoals Annapurna View Hotel. Deze heeft overigens dezelfde eigenaar als de Mount Everest View Hotel in Namche Bazaar in de Everest region.
Dit massatoerisme was al langer aan de gang, maar Corona heeft naw het laatste duwtje gegeven. Het goede nieuws; het levert ook banen op voor de lokale bevolking en een aantal profiteren ervan door de verkoop van of het ter beschikking stellen van land. Op dit moment zijn ze bezig een nog groter hotel te bouwen met appartementen erbij.
Ook is er genoeg water, niet via het Dhampus project (dit komt nog steeds niet verder als Kaskikot), maar het wordt van beneden naar de top van Sarangkot opgepompt, vandaaruit wordt het naar beneden gedistribueerd en nagenoeg ieder huis heeft een kraan en betaald voor het water. Het  water dragen is verleden tijd aan het worden.

Shree Saraswati School
Op de Shree Saraswati School heb ik gesproken met het hoofd, Narayan Timulsina en de huidige voorzitter van het schoolmanagementcommittee, Bishnu Thapa. De school ziet er goed uit en is vol in bedrijf; 35 tot 40 leerlingen en dat betekent dat de overheid voor de school drie leraren betaald.  Tevens is er veel aandacht  voor de engelse taal. Daarnaast geeft de overheid nu ook geld voor de lunch van de kinderen op school. Aangezien er vijf klassen zijn hebben ze nog steeds twee leraren die ze zelf moeten betalen. Iedere keer moet het salaris van deze leraressen bij elkaar gesprokkeld worden. Ze hopen snel een vierde leraar via de school aan te trekken.
Ze zijn blij met onze jaarlijkse bijdrage, maar ze willen graag wat meer en dit met name voor het salaris van de leraressen inzetten. Ik heb ze gefeliciteerd met hun goede werk; ze hebben immers de school vanuit het niets een nieuw leven gegeven en na vijf jaar en corona staan gaat het nog steeds de goede kant op.
Daarnaast hebben ze ook gevraagd om op het dak van de school een simpel keukentje te bouwen om de lunch voor de schoolkinderen te maken.
Naast de overheid, ons en wat onregelmatige donaties, wordt de school gesteund door Action School Nepal (BelgIë). 
Tot slot heb ik afgesproken dat ik een dezer dagen terugkom om wat shots te maken van de school voor een kort filmpje.

 

Durga Pariyar
Uiteraard heb ik ook met onze vice-voorzitter van Sarangkot Samaj, Durga Pariyar, gesproken.  Hij geeft aan dat er de afgelopen jaren weinig of niet vergaderd is met onze NGO ter plaatse Sarangkot Samaj. Ook had hij geen ideeën voor nieuwe projecten. Wel gaf hij aan dat nagenoeg iedereen van zijn kaste van de drank af was en dat de kinderen zorgden voor welvaart en voorspoed in de families. De nieuwe weg naar de top (new Bazaar) geeft weer nieuwe kansen voor sommigen, maar voor hem is het goed zo.

 

12 augustus 2022
Nog even ter aanvulling op mijn mail over Sarankot: boven bij het uitzichtpunt staat nu een prachtige Shivatempel, geheel in Newaristijl gebouwd. Het geplande grote Shivabeeld staat nu op een heuvel aan de overkant van het Fewameer, naast de heuvel van de Japanse Stoepa. Deze tempel trekt in combinatie met de kabelbaan veel Nepalese bezoekers naar Sarangkot.
Het levensonderhoud in Nepal kost beduidend meer als de jaren hiervoor. De brandstof is verdubbeld in prijs. Veel producten zijn nagenoeg net zo duur als in Europa.

Watertanks
Alle watertanks die we in Phurse Khola eerder hebben neergezet, werken nog prima. Ook de watertank van de Kalikaschool. Er is volgens Sobit geen reden voor een nieuw project.
Zaterdagochtend zijn we naar de watertank (Kamugandhe) gegaan en hebben we deze geïnaugureerd (zie foto’s).  We hebben de gebruikers van het water en het watercommittee nogmaals aangegeven  dat het project nu is afgerond en dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de distributie naar de huizen. Wat jammer was dat er geen water in de tank zat (niet nodig vanwege het regenseizoen) en dat het watercommittee niet meer formeel bevoegd was (de zittingsperiode van twee jaar is afgelopen en moet worden verlengd of nieuwe verkiezingen).  Ze hebben beloofd dit  zaterdag 13-8 op te lossen.
Maandag 15-8 ga ik terug naar Phurse Khola dan informeer ik erna. Volgende week donderdag ontmoet ik Om in Kathmandu, dan zal ik ook het financieel rapport bespreken, zodat dat ook afgerond kan worden.

 

18 augustus 2022
Een paar dagen geleden terug gekomen uit Sarangkot en uiteraard weer een hoop te vertellen. Opnieuw met de kabelbaan gegaan; deze brengt je in tien minuten boven en beneden. Het is een komen en gaan van toeristen daar. Ook met de auto op taxi komen ze naar boven en gaan ze naar beneden uiteraard.

Prem Kunwar (Karmaflights), afval awarenessproject
Zoals jullie in de mail van Prem Kunwar hebben kunnen lezen, ben ik voorafgaand bij hem langs geweest.  Prem heeft mij in 2005 en 2006 Nepalese les gegeven en zo hebben we elkaar leren kennen. Daarna heeft hij Karmaflights opgericht, een bedrijfje dat parachutespringen vanaf de heuvel van Sarangkot verzorgd. Een deel van hun opbrengst gaat naar goede doelen waaronder eerder onze Shree Saraswati School in Sarangkot.  Hij wil nu, samen met ons een afval-awarenessproject opzetten.  Dit hebben we al eerder gedaan en past in onze strategie, dus ik heb aangegeven dit met jullie te bespreken.

Changeable Sarangkot Samaj
In de ochtend vergaderd met onze partner-NGO Changeable Sarangkot Samaj. Met hen werken we al bijna 20 jaar samen. Vele watertanks, de herbouw van de Shree Saraswati school, de bibliotheek, afvalproject, toiletproject enz.. staan op onze gezamenlijke naam. . Er zat weinig energie in deze ochtend. Om er wat energie in te brengen hebben we teruggeblikt op de successen van afgelopen jaren. Van alle watertanks wordt nog gretig gebruik gemaakt en ook de bibliotheek wordt regelmatig gebruikt voor samenkomsten en cursussen.
Om te prikkelen heb ik ook de vraag gesteld, als er geen nieuwe projecten zijn, kunnen we er dan beter niet mee ophouden? Nee we moeten er mee doorgaan, was de algemene opinie, al is het maar op kleine schaal. Maar dan moeten er wel projectvoorstellen komen. Daar was ook iedereen het mee eens.
Prem kwam toen met het idee om te investeren in sport en spel voor de jongeren. Sarangkot kent tegenwoordig een mooie vlakke voetbalplek met doelen.  Sarangkot Samaj zal met een voorstel komen om hier vorm aan te geven. Daarnaast hebben we afgesproken dat er ook voorstel komt voor het onderhoud van de bibliotheek. Tot slot is afgesproken dat er een ronde langs de watertanks gedaan zal worden om te kijken of er herstel nodig is.

Shree Saraswati school
Na de vergadering heb ik opnieuw een bezoek gebracht aan de Shree Saraswati School. Nu om opnames te maken voor een korte film.

Mothersteam
Na het bezoek aan de school had ik nog een ontmoeting met het Mothersteam; hier zijn nu 35 moeders bij aangesloten. Samen hebben ze, met behulp van een inzameling, een bijdrage van de overheid en van onze stichting, een groepsgebouw neergezet voor sociale activiteiten. Ze hebben er hard aan gewerkt, maar het is nog niet af. Helaas is de overheidsbijdrage lager uitgepakt als eerder was beloofd. Nu zitten ze met een financieel gat. Ze vragen ons om hun hierbij te ondersteunen en komen met een voorstel.

Durga Pariyar
Durga Pariyar, vice-voorzitter van Changeable Sarangkot Samaj, vroeg mij aandacht voor het volgende:
Hij is bang dat veel mensen van lage kaste Sarangkot zullen verlaten. Dat hun grond wordt gekocht en dat in Sarangkot uiteindelijk alleen nog maar rijke mensen van hoge kaste wonen. Hij zou dat heel jammer vinden. Hij geeft daarom ook aan dat we het groepsgebouw van het mothersteam moeten ondersteunen. Veel van de moeders uit het mothersteam zijn van lage kaste en met dit gebouw wordt een fundament gelegd onder hun bestaansrecht in Sarangkot. Om dezelfde reden is hij nog steeds boos over de afbraak van de Shivatempel, ruim twintig jaar geleden gebouwd met behulp van onze stichting. Deze Shivatempel is primair neergezet voor alle bewoners van Sarangkot en juist voor de bewoners van lage kaste. Deze tempel is afgebroken om plaats te maken voor de huidige veel grotere Shivatempel op de top.

 

19 augustus 2022
Gisteren ben ik in Lipikot, de lepragemeenschap nabij de hoofdstad Kathmandu die wij al sinds 2012 ondersteunen, geweest. Samen met Tara, Dipak en een nieuw lid van NLAWA Chiranjivi Sharma een rondgang gemaakt in de gemeenschap. Het is mooi om te zien dat nu overal de door ons gefinancierde huizen staan. Een grote verbetering t.o.v. mijn bezoek van 3,5 jaar geleden. Dit heeft NLAWA, samen met ons heel goed gedaan. Uiteraard heb ik hier ook filmopnamen gemaakt.
Het voorstel voor het bad- en toilethuis krijgt wat aanpassing. De bovenste verdieping gaat eraf, zodat het door de aardbeving van 2015 beschadigde gebouw alleen nog maar gelijkvloers kent. Om te kijken of dit ook stevig genoeg is, huren ze een bouwtechnisch ingenieur in om te kijken of de constructie sterk genoeg is of wat er nog voor nodig is de constructie sterker te maken. Daarnaast willen ze ook een sceptic tank toevoegen aan het voorstel.


Daarnaast is er een golfplaten wc op een andere plek. Het huisje willen ze graag vervangen door één van steen met een echte deur erin. Hiervoor komt een apart voorstel.
Tot slot hebben we lang gesproken over dat steeds meer gezinnen weg willen uit Lipikot. Zij willen terug naar hun oorspronkelijke plek (vaak is dat de Terai, het zuidelijke deel van Nepal), waar hun familie woont en zij grond hebben. Zij willen dit vooral voor hun kinderen. Zij denken, en NLAWA bevestigd dat, dat zij daar meer kansen hebben om wat op te bouwen. Met name nu de publieke opinie t.o.v. mensen die lepra hebben gehad  de afgelopen jaren in positieve zin is veranderd. Uiteraard kost dit geld en organisatie. Het gaat dan niet alleen om de bouw van een huis aldaar, maar ook om inkomstenvoorziening. Genoeg voedsel om over na te denken.

 

 

Aanvullende gegevens